Pár percnyi gondolat...

Pár percnyi gondolat...

Ne vesztegesd az idődet feleslegesen

2018. június 06. - Sztancsek Dorcsi

Amikor megkérdezték, hogy: „Mi a legnagyobb hiba, amit elkövetünk az életben?” Buddha azt válaszolta, hogy „A legnagyobb hiba, hogy azt hiszed van időd.”
Habár az idő ingyenes, mégis megfizethetetlen. Nem sajátíthatod ki, de használhatod. Nem tarthatod meg, de eltöltheted. És ha egyszer elmúlt, soha nem kaphatod vissza.

Egy átlag ember 78 évet él. 28 évet töltünk alvással. Ez majdnem 1/3-a az életünknek, mégis 30%-unk rossz alvó. 10 és fél évet töltünk munkával, de több, mint 50%-unk ott akarja hagyni jelenlegi munkahelyét. Az idő értékesebb, mint a pénz. Több pénzt kaphatsz, de több időt soha. 9 évet töltünk el TV nézéssel és közösségi médiával. 6 évet házimunkával. 4 évet evéssel, ivással. 3 és fél évet tanulással. 2 és fél évet tisztálkodással. Ugyanennyit vásárlással. Másfél évet gyerekneveléssel. Több, mint egy évet utazással. Mindössze 9 évünk maradt.

Hogyan fogjuk eltölteni ezt az időt?
Ahogy Steve Jobs mondta: „Az idő véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled.” Szóval van jó hír és rossz hír: a rossz hír, hogy az idő elrepül, a jó hír viszont, hogy Te vagy a pilóta.

Képzeld el, hogy minden reggel, amikor felébredsz 86.400 dollár van a bankszámládon, és a nap végére az összes eltűnik, akár elköltötted, akár nem. Aztán a következő nap újból kapsz 86,400 dollárt – mit tennél vele???

Minden nap 86.400 másodpercet helyezel el az életed számlájára. A nap végére, amikor az összeset elhasználtad, kapsz újabb 86.400 másodpercet. Soha nem pazarolnánk el, ha ez pénz lenne - miért tennénk máshogy, ha az időről van szó?! Azok a másodpercek sokkal értékesebbek, mint a pénz, mert több pénzed mindig lehet, de több időd sohasem.

  • Hogy megértsd egy év értékét, kérdezz meg egy diákot, aki évet ismételt.
  • Hogy megértsd egy hónap értkékét, kérdezz meg egy anyát, aki az utolsó hónapban veszítette el a babáját.
  • Hogy megértsd egy hét értékét, kérdezz meg egy online magazin szerkesztőjét.
  • Hogy megértsd egy óra értékét, kérdezz meg egy párt, akik távkapcsolatban élnek.
  • Hogy megértsd egy perc értékét, kérdezz meg olyat, aki épp lekéste a buszt, vonatot vagy repülőt.
  • Hogy ráébredj egy másodperc fontosságára, kérdezz meg olyat, aki éppen elkerült egy balesetet.
  • Hogy ráébredj 1 tizedmásodperc fontosságára, kérdezz meg olyat, aki második lett az Olimpián.

Azt gondoljuk, hogy más emberek vesztegetik el a mi időnket, holott mi magunk engedjük meg ezt nekik, és a valóságban ez a két ember bennünk él. Ne engedd, hogy másvalaki fontosabb legyen, amikor Te csak egy lehetőség vagy neki! Néhányan elveszítjük a számunkra legfontosabbakat, mert nem értékeljük az idejüket. Néhányan nem ismerjük fel, hogy milyen fontos valaki addig, amíg el nem veszítjük.

Mindőnkben két hang él: az egyik hang, aki lelkesíteni akar, kiteljesíteni, fejleszteni. És ott van a másik hang, aki visszatart minket, lustává, elégedetté tesz bennünket. Minden nap a felkelés pillanatától a lefekvés pillanatáig ez a két hang harcol bennünk. És találd ki, melyik nyer?! Amelyikre leginkább hallgatunk. Amelyiket tápláljuk, amelyiket felerősítjük. A mi döntésünk, hogy hogyan használjuk az időnket.

Az élet és az idő a két legjobb tanár. Az élet tanára megtanítja jól felhasználni az időnket, és az idő tanára megtanítja értékelni az életet. Ahogy William Shakespeare mondta: „Az idő túl lassú azoknak, akik várnak, túl gyors azoknak, akik félnek, túl hosszú azoknak, akik gyászolnak, túl rövid azoknak, akik örvendenek. Ám azoknak, akik szeretnek, az idő nem számít.”

(Forrás: Jay Shatty)

süti beállítások módosítása